Keukenraamdecoratie zijn net zo gevarieerd als de keukens zelf. Zoals veel raamdecoratie in het hele huis, kunnen die in de keuken dienen als puur decoratief of met functie in het achterhoofd (of beide). Als u op zoek bent naar decoratieve opties, bent u beperkt door uw eigen creativiteit. Voor functionele raambekleding is het de moeite waard om een paar soorten behandelingen te overwegen om ervoor te zorgen dat u het gewenste effect krijgt.

Hier zijn een aantal overwegingen als je onderzoekt opties voor uw keuken ramen.

Lichtregeling

Een van de primaire functionele functies: Een van de belangrijkste functionele rollen voor raamdecoratie is het controleren van zonlicht. De zon produceert veel licht en het kan soms ongewenst zijn. Direct, hard zonlicht kan veel materialen vervagen; bovendien kan de zon de binnentemperatuur beïnvloeden en stoffen vervagen. Om uw hele keuken te beschermen tegen te veel zon, moet u op zoek gaan naar raambekleding met een beschermende kwaliteit. Cellulaire tinten kunnen een R-waarde van maximaal 4,6 hebben en de warmteoverdracht met maximaal 22% verminderen. Voor een volledige verstopping kunt u denken aan ondoorzichtige raambekleding of behandelingen met een licht blokkerend materiaal, ook bekend als verduisteringstinten.

Privacy

Naast het controleren van zonlicht: Naast het beheersen van het zonlicht bieden raambehandelingen een grote mate van privacy. Als uw keuken naar een buurman of een gemeenschappelijke ruimte kijkt, is privacy van bijzonder belang. Voor privacy, overweeg behandelingen die het licht doorlaten, maar het zicht belemmeren.  De meeste raambehandelingen zorgen voor een zekere mate van privacy, maar kunnen te veel zonlicht uit het proces filteren. Als zonlicht nog steeds gewenst is, overweeg dan om jaloezieën die vanaf de onderkant van het raam naar boven “sluiten”. Deze worden top-down/bottom-up jaloezieën genoemd en laten licht binnen boven de zichtlijn.

Decoratief

Soms zijn raambehandelingen puur decoratief en kunnen ze weinig doen om zonlicht te controleren of privacy te bieden. Maar ze kunnen heel goed de stijl van de keuken complimenteren. In deze gevallen kan een slingering van stof gedrapeerd over een enkel venster kan visueel aantrekkelijk en vrij goedkoop. Kleppen en kroonlijsten bieden extra decoratieve opties voor ramen met functionele behandelingen.

 

Andere overwegingen omvatten behandelingen gemaakt van vochtbestendige materialen. De keuken is een natte ruimte en waterstraal en stoom zijn niet ongewoon in de buurt van ramen. Daarom zijn raambehandelingen zoals jaloezieën, zonwering en rolluiken van synthetische materialen beter bestand tegen het vocht. Er zijn vele opties beschikbaar en kunnen voldoen aan uw functionele en decoratieve behoeften.